Ode aan de liefde

Het was een fijne en warme leesnamiddag met de cursisten in de mooie Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Vandaag hebben we ook twee nieuwe cursisten in deze nieuwe module mogen verwelkomen. Welkom, Anja en Ezgi!

In de eerste les staat SamenLezen altijd centraal. We hebben deze keer ‘Ode aan de ex‘ uit de verzamelbundel ‘Odes’ van David Van Reybrouck gelezen, erover gepraat en gemijmerd. Het was een van de mooiste teksten die we in de Leesclub ooit gelezen hebben.

Het is toch niet omdat een relatie voorbij is dat de vriendschap ophoudt? Het is toch niet omdat het vormpje niet meer past dat de inhoud is verdampt? vraagt David Van Reybrouck zich af in deze tekst gewijd aan de liefdes die er niet meer zijn. Hij neemt ons ook mee naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, waar een bijzonder museum zich in The Upper Town (Gornji grad) bevindt: Museum of Broken Relationships (in het Kroatisch: Muzej prekinutih veza), wellicht het ontroerendste museum van heel Europa. Een museum vol herinneringen aan voorbije liefdes.

De les sloten we af met de gedichten ‘Ik ben alleen zegt de een’ van Toon Tellegen, ‘Verliefd’ van André Sollie en ‘Als ik niet meer thuis kom’ van Jaap Robben.

Dit bericht werd geplaatst in Lezen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Ode aan de liefde

  1. Muslu Kutlu zegt:

    Het was een heel leuke en sfeervolle dag! We hebben een liefdestekst van David Van Reybrouck en enkele gedichten over de liefde gelezen. En koffie was daar anders, maar heel lekker :). Wij zien elkaar op 30 mei weer in de Erfgoedbibliotheek. En onze volgende les gaat door in onze schoolbibliotheek Agora.

Plaats een reactie